Kralendijk – Onlangs is de Belastingdienst Caribisch Nederland begonnen met het uitrollen van de mogelijkheid om de aangifte loonheffing en premies online in te dienen. Een serieuze fout in het aangifteportaal werd al snel ontdekt door een gebruiker van Payroll 4 BES toen hij de aangifte over het 4e kwartaal van 2018 invoerde. Enkele werknemers waren namelijk vrijgesteld van de premie ZV/OV/CES en premie Zorgverzekering, maar het online aangifte portaal bleek ten onrechte toch premie te berekenen.
Bij de online aangifte wordt namelijk gevraagd om de Grondslag premies werknemersverzekeringen ZV/OV/CES” en Grondslag premie werkgeversdeel zorgverzekering. Wanneer de werkgever hier twee keer de gebruikelijke Grondslag premie werknemersverzekering (ZV/OV en CS) en werkgeverspremie zorgverzekering invult kan dat een naheffing en boete opleveren.
Het probleem is dat de twee premiegrondslagen niet bestaan en in geen enkele loonberekening terug zijn te vinden. Er is alleen één gezamenlijke grondslag voor zowel de premie ZV/OV/CES als de premie Zorgverzekering. De online aangifte portaal veronderstelt bovendien dat wanneer iemand vrijgesteld is van premie, dat dan de grondslag voor de premie nul is. Ook dat is onjuist.
De loonstaat
De berekening van de premies en de loonheffing geschiedt altijd aan de hand van de loonstaat. In kolom 10 van de loonstaat wordt de premiegrondslag berekend en in kolom 11 de premie ZV/OV/CES en in kolom 12 de premie Zorgverzekering. Wanneer een werknemer is vrijgesteld van een bepaalde premieheffing wordt in de betreffende kolom nul ingevuld, maar wordt niet de premiegrondslag nul! In kolom 14 wordt de premiegrondslag namelijk ook gebruikt voor het berekenen van de grondslag voor de loonheffing.
De aangifte van de loonheffing en premies geschiedt vervolgens aan de hand van de verzamelloonstaat waarin de kolommen van alle werknemers bij elkaar worden opgeteld.
In een reactie verklaart de belastingdienst dat de portaal vraagt om de nieuwe grondslagen omdat de belastingdienst “service wilt verlenen om de premies automatisch te berekenen voor de klanten in de online aangiften”. Tenslotte is toegezegd dat het online aangifte portaal wordt aangepast in 2020 en tot die tijd moet de werkgever maar handmatig de twee nieuwe premiegrondslagen berekenen door de twee premies te delen door de betreffende premiepercentages.