Afkoop pensioen in eigen beheer op Aruba

Oranjestad – Op Aruba bestaat voor ondernemers de mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Binnenkort zal een wetsvoorstel worden ingediend om de mogelijkheid tot pensioenopbouw in eigen beheer voor ondernemers af te schaffen.

Vooruitlopend op deze afschaffing heeft de minister van Financiƫn van Aruba besloten dat opgebouwd pensioen in eigen beheer in de eerste zes maanden van 2020 kan worden afgekocht tegen een inkomstenbelastingtarief van 10 procent.

De Arubaanse loonbelasting maakt het onmogelijk om tussendoor een deel van het loon tegen een ander tarief te belasten. Dat is omdat het loon van alle maanden steeds tot voljaarsloon wordt herleid voor de toepassing van schijven van de inkomstenbelasting.

De oplossing is de afkoop van het pensioen tegen speciaal tarief bij een duplicaat van de werknemer te verwerken. In Payroll4 volg je de volgende stappen:

Stap 1

1) Klik op “Werknemers & Loonadministratie”
2) Klik op “Toevoegen” > “Werknemer toevoegen”
3) Maak met de wizard een kopie van de werknemer.
Bij salaris, pensioen, etc. laat je “0” staan. Verwijder vinkjes bij “SVb” en “Reparatietoeslag”. De “Datum in dienst” is vandaag.

Stap 2

1) Klik op de “Belasting”-tab
2) Verander het “Voljaarsloon” van “0.00” naar “1” en druk op Enter
3) Vul het “Belastingpercentage” de “10” procent in en druk op Enter
4) Selecteer de werknemer opnieuw!!

Stap 3

1) Klik op de “Belasting”-tab
2) Boek met de looncode “PENU” de afkoopsom
3) Klik op “Verwerken”
4) Klik op “Verwerken”

Stap 4

1) Klik op de “Werknemer”-tab
2) Verander de “Status” naar “Niet actief”
3) Vul bij “Datum ontslag” de datum van vandaag in.

Toelichting:
Stap 1. Hiermee voorkom je dat de afkoop in toekomstige maanden wordt meegenomen bij het herleiden naar voljaarsloon van het normale loon voor de loonbelasting.
Stap 2. Hiermee stel je het speciale belastingpercentage in
Stap 3. Door gebruik te maken van de looncode “PENU” komen de premies geheel voor de werknemer, zonder werkgeverstoeslag. Er zijn ook geen verwervingskosten.
Stap 4. Hiermee sluit je het af.

Afhankelijk van de hoogte van de afkoopsom en de hoogte van het normale loon kan je besluiten geen AOV en AZV premie in te houden op de afkoopsom, of het normale loon wanneer de loongrens wordt bereikt.

Op de aangifte voor juni wordt de kopie werknemer met afkoopsom meegenomen. Aan het eind van het jaar krijgt de werknemer 2 loonbelastingkaarten en hij komt 2x voor op de verzamelloonstaat. Dat is NIET ongebruikelijk, bijvoorbeeld bij meerdere werkgevers, of tijdelijk uit dienst en daarna een geheel andere functie, etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven