Bezwaarschriften?!

Onlangs maakte de minister van Financiën, Javier Silvania, bekend dat alle bezwaarschriften die te maken hebben met een aanslag van 1.000 gulden of minder, automatisch zullen worden toegekend. Ook zullen bezwaarschriften van vóór 2017 niet meer worden behandeld worden en dus feitelijk worden toegekend.

Dit kan je toch minstens een opvallende beslissing noemen. Waarom worden niet ALLE bezwaarschriften ouder dan 3 maanden automatisch toegekend? Suggereert de minister dat er belastingplichtigen zijn die ten onrechte bezwaarschriften indienen? Dat ondernemers niets beters te doen hebben dan tijd en geld te besteden aan het indienen van bezwaarschriften? Dat belastingplichtigen op deze manier proberen belasting en premies te ontduiken?

Iedere belastingplichtige weet dat onjuiste aanslagen van belastingdienst al decennia aan de orde van de dag zijn. De voorbeelden zijn bij iedereen bekend: Verkeerde berekeningen door de belastingdienst en betalingen die niet worden verwerkt door de belastingdienst.

Tot een paar jaar terug wist je als belastingplichtige dat de enige manier om zeker te zijn dat de belastingdienst je betaling correct afboekte, was door bij de Ontvanger in de rij te gaan staan met je aangifteformulier en je chequeboek.

Nu betalingen en aangiften alleen nog online zijn toegestaan is de kans op fouten door de belastingplichtige enorm toegenomen. Een werkgever moet iedere maand 5 betalingen overmaken (LB, AOV, AVBZ, BVZ, OB) en daarbij 5 verschillende betalingskenmerken van 17 cijfers gebruiken. Al snel meer dan 100 cijfers die correct moet worden overgenomen. Een tikfoutje is snel gemaakt en een (onterechte) naheffing is het resultaat.

Bij de verantwoordelijken is herhaaldelijk de wens uitgesproken voor een optie om de bedragen op het portaal van de belastingdienst elektronisch over te kunnen nemen uit de loonadministratie. Een technisch eenvoudige aanvulling voor het portaal die de maandelijkse aangifte een stuk eenvoudiger zal maken voor de belastingplichtige. Helaas zonder resultaat.

Voor het feit dat de Ontvanger 5 verschillende overboekingen wil hebben in plaats van 1 is nooit een sluitende verklaring gegeven. Omdat je op het portaal precies hebt aangegeven welke bedragen je voor welke belasting/premie je moet afdragen kan de belastingdienst één betaling met één betaalkenmerk eenvoudig verdelen over de verschillende afdrachten. Wederom technisch zeer eenvoudig.

Het motto van de belastingdienst is blijkbaar: “Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker, maar dat doen we niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven